1SK Badminton Ruse 2014 kalendar DSC_1849_site Otbor_2007 Otbor_2010 Za_Kalendar_2015_Medium

 

 

       Беше 15.03.1975г. Тогава Росица Христова и аз- Стефан Христов, бяхме изпратени на школа за подготовка на спортни кадри в столицата. Случайността ме събра в една стая на хотела в „Дианабад” с един от първите бадминтонисти в страната-варненецът Васил Радков, с когото деляхме стаята в продължение на три месеца... Именно той запали в мен и в Росица любовта към динамичната и красива игра. Често го придружавахме на тренировките му, които се водеха в някаква заличка в тогавашния Пионерски дворец. Полека-лека бялото перце ни омагьоса и ни направи негови пленници. Тогава, по време на обучението ни, се състоя и първата международна среща в страната между отборите на България и Унгария. Естествено, изгледахме я от самото начало до края, без да мръднем от местата си. При завръщането си в Русе, след завършването на школата, успяхме да съберем край себе си и първите ентусиасти- Пенка и Кънчо Трифонови, Стефка и Димитър Агатоклиеви, Димитър Стоянов, Мишо Михайлов. Първите си занимания с тренировки провеждахме по площадите и в салона на Английската гимназия.

Съдбата в тези години явно бе благосклонна към бадминтона, тъй като тогавашният завеждащ отдел в Профсъюза на работниците от местната промишленост и битови услуги, реши да го включи в програмата на работническите спартакиади. Точно от подготовката за участие в тях се формираха не само първите Русенски отбори, но и тези на Кърджали, Плевен, Добрич, „Балкантурист” от София и Варна, по-късно и на „Старт”-София.

Така се стигна до първата официална среща на русенските отбори.

Това стана в началото на месец Юни в Добрич. Съставът за този мач бе: Стефан Христов, Михаил Михайлов, Димитър Агатоклиев, Кънчо Трифонов, Димитър Стоянов, Росица Христова, Жана Тодорова и Стефка Агатоклиева. Съдия на мача бе варненецът Атанас Атанасов.

С „истинския” бадминтон се запознахме малко по-късно- в град Стара Загора, където в залата на ветеринарния техникум се провеждаше кръг от първенството на „А” група. Главни действащи лица в него бяха братята Пюзант и Арсен Касабян /сега Пюзант е начело на федерацията по Бадминтон /, Андрей Сидеров, Ради Димитров, Сашо Славов, Минка Дашинова и др.

Едва тогава успяхме да се снабдим с първите ракети с метална тръбичка на стеблото, а първата истинска мрежа изплетохме в село Труд, Пловдивско. Благодарение на отзивчивостта на тогавашния управител на спортната зала (край Захарен завод)  Коста Цанев  /сега покойник/, успяхме да се подслоним в подходящи условия и тренирахме усърдно от 21 часа до полунощ.

 

 

От ляво на дясно:

Стефка Агатоклиева, Димитър Агатоклиев, Диана Георгиева,

Димитър Стоянов, Росица Христова, Стефан Христов

 

 

Първата международна среща, осъществена на русенските бадминтонисти, бе през 1978г. в град Жилина, с водач на групата Веселин Кръстев.

Това пътуване ще се запомни още с факта, че в него взе участие известната Диана Колева, за която това също бе първо международно състезание.

Вече бяхме изградили секция и организационно нещата се бяха канализирали. Първият председател на секцията по бадминтон беше Йордан Миленков.

Профсъюзите здраво се бяха „хванали” с бадминтона и той вече неотменно присъстваше в програмата на работническите спартакиади. Много състезатели минаха през тях, но ще се запомнят имената на Румен Захариев, Злати Стойчев, Йордан Райков, Юлия Радославова, Петър Великов, а по-късно на Ахмед Таракчиев, Валентин Колев, Николай Парашкевов, Тодор Андреев и Милена Йорданова, Виктория Йорданова и Снежана Димитрова.


Росица Христова, тогава физкултурен организатор в пощата, успя да създаде женски отбор, с който участва в различни републикански първенства. „Гръбнакът” на този отбор бяха Дафина Рангелова, Велика Гавазова, Стефка Атанасова и Галина Енчева. По него време започна и редовното провеждане на градски първенства, в които силно се изявиха съставитена ПРПС с Любен Недялков и Петър Георгиев, на „Петър Караминчев”– с Венелин Ташев и Христо Цветков, на ДАП, Захарен завод, ЛВЗ и др. Тогава в залата на „П.Караминчев” се проведе и първия съдийски курс в града.

През 1980г. се създаде и първата регионална група по бадминтон, която по-късно стана основата на „Б” републиканската група. Първият турнир се проведе в Стара Загора, а следващият в Хасково. Може да звучи пресилено, но факт е, че тогава срещите започваха в 8 часа сутринта, а обикновено завършваха около полунощ. Естествено, дойдоха и първите успехи. Мъжкият отбор бе неизменен призьор от работническите първенства, а през 1984г. На спартакиадата в Раднево стана и републикански шампион. Съставът, който извоюва този успех е: Стефан Христов, Румен Захариев, Ахмед Таракчиев, Николай Парашкевов и Злати Стойчев. Още следващата година този отбор си извоюва правото да играе в „А” група, но по-късно, по финансови причини отпадна.

Първите отбори мъже и жени - участници в "А" група

 

През 1986г. бе поставено началото на истинската работа, с акцент върху подрастващите, за създаване на необходимия резерв. Естествено с деца на близки и познати. По-късно се създадоха групите в ОУ „Любен Каравелов” с ръководител Христофор Петров, в ОУ „ Й.Йовков”, „Т.Кърджиев”, ТЗС „Проф. Ас.Златаров” и ССТ „ Ангел Кънчев” в Образцов Чифлик. След ликвидирането на окръжните съвети на БСФС, бадминтонът, който до тогава бе” под шапката” на  ДФС „Дунав” премина в новоизграденото ДФС „Спартак” и съвсем естествено, благодарение на постигнатите резултати, стана „номер едно” в него. Там започна и истинския възход на бадминтона, който вече тръгна към националните и международни висоти.

 

Макар и с 13-14 годишни деца, стартирахме в „Б” републиканска група и още на втората година вече бяхме сред елита в национален мащаб. Основен принос на влизането на отбора в „А” група имаха Мартина Касимова, Татяна Христова, Анна Емилова и Анелия Йорданова при жените и Пламен Борисов, Радослав Йорданов, Камен Лазаров, Стилиян Йорданов и Александър Божидаров при мъжете. Те донесоха едни от най-големите успехи на русенския бадминтон.

От този момент нататък, клубът непрекъснато набираше скорост, децата растяха , а с тях и резултатите, само след две години записахме най-големия резултат- второ място в „А” РГ за жени. Това бе дело на Татяна Христова, Мартина Касимова, Сузан и Сибел Таракчиеви.

Групите все повече се разрастваха, за да стигнат в един момент до 100 активно занимаващи се. Едва ли бих могъл да спомена всички резултати от Балкански и Републикански първенства, но бих искал да намерят място в историята на клуба, като се започне от първите ни национални участници за юноши и девойки в гр.София през 1993г. – Татяна Христова, Мартина Касимова и Радослав Йорданов.

Включваните в различни гарнитури Сузан и Сибел Таракчиеви, Искрен Атанасов, Илиян Илиев, Михаил Емилов, Боряна Богомилова, Кремена Венциславова, Татяна Витева и от най-малките Силвена Генкова, Данаил Великов и Зорница Христова. Много от тях са с балкански титли и отличия. 

От 1995г. до днес, клубът е „номер едно” в детско-юношеския спорт. Трайна диря с много медали оставят Анахид Папазян, Анна Емилева, Вихрена Ненова, Мартина Касимова, Татяна Христова, Анелия Йорданова, Сузан и Сибил Таракчиеви, Анета Тошева, Алена Валентинова, Галина Тошева, Силвия Петрова, Деница Валентинова, Боряна Богомилова, Кремена Венциславова, Татяна Витева, Пламен Борисов, Радослав Йорданов, Емилиян Бориславов, Калоян Асенов, Искрен Атанасов, Николай Тодоров, Илиян Илиев, Михаил Емилов, Камен Лазаров.

 

 

СК Бадминтон Русе 2001г.

 

СК Бадминтон Русе 2002г.

СК Бадминтон Русе 2004г.

 

 

СК Бадминтон Русе 2006г.

 

 

СК Бадминтон Русе 2007г.

 

 

СК Бадминтон Русе 2010г.

 

 

СК Бадминтон Русе 2013г.

 

 

СК Бадминтон Русе 2014г